«Нам належить зберегти і примножити наші національні цінності…»: (Рецензія: Емомалі Рахмон. Таджики в дзеркалі історії: Від арійців до Саманідів. Харків: Видавець Андрій Парамонов, 2024. 688 с.) - Васьків, Микола (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2025)
У рецензії аналізується своєрідність історіософської праці президента Республіки Таджикистан Емомалі Рахмона «Таджики в дзеркалі історії», у якій він викладає минуле таджицької нації від часу перших згадок про їхніх предків до утвердження династії Саманідів крізь призму їх осмислення з точки зору сучасної державності Таджикистану. Автор праці акцентує увагу на таджицькому корінні прадавніх держав на території історичних Хорасану й Маверранахру (Бактрія, Согдіана, Парфянське царство, держава Сасанідів та ін.), зороастрійської релігії, на їх значенні у формуванні сучасної таджицької культури, державницького світогляду, суспільного юридичного та звичаєвого устрою. Е. Рахмон спирається на ґрунтовний аналіз чималого масиву авторитетних наукових праць таджицьких і зарубіжних науковців, на їх основі формує власні роздуми про минуле, сучасність і майбутнє таджицької держави, нації та культури.