Дискурс Бандери у п'єсі Тетяни Киценко «Зелені томати» - Бондарева, Олена (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2025)
У статті вперше здійснено літературознавчий аналіз п’єси Тетяни Киценко «Зелені томати» (2024), створеної у Швеції під час Rikstolvan Residency за програмою TUA та присвяченої пошукам нових художніх ресурсів роботи з образом Степана Бандери. Драматургиня власним прикладам показала, що розмова про Бандеру засобами театру сьогодні є можливою: у п’єсі створено ситуацію вибору для українських біженок — чи наважитися робити театральний проєкт про Бандеру в інших європейських країнах, зокрема Німеччині та Польщі, у яких офіційне ставлення до постаті Бандери є вкрай упередженим, чи, навпаки, прислухатися до тамтешніх грантодавців та обрати для себе нейтральну, не таку провокативну тему. Метою вбачаю інтерпретацію п’єси «Зелені томати» в аспекті авторського бачення її ключового концепту — Степана Бандери — на тлі нинішнього етапу українського опору російській агресії. Методологічно працюватиму з театральною антропологією, ритуально-міфологічними практиками, інтерпретаційним поворотом у художній біографістиці та постнекласичними теоріями дієвця / жертви, також візьму до уваги модель «театру-мережі». Під впливом знайомства з сучасними візіями європейських театрів, які повсякчас залучені до суспільного обговорення тих проблем, які недопроговорені або маргіналізовані політичними інститутами, українські драматурги масштабували практики створення животрепетних драматургічних текстів гострого полемічного спрямування. Зокрема, розмова про Степана Бандеру як одна із тенденцій драматургії нових українських біженців уже мала місце в п’єсах «Зелені коридори» Наталки Ворожбит і «Заощаджуйте світло» Поліни Положенцевої. Т. Киценко в п’єсі «Зелені томати» вдало сполучає елементи політичної біографії Степана Бандери, подані в евристичному ключі, модель театру-мережі та прийоми сучасних екранних мистецтв, доповнені мережевими активностями. Це дозволяє жінкам-мисткиням у її п’єсі по-новому осмислювати власну громадянську ідентичність та свою причетність до нинішньої і майбутньої долі України й українства.