Ретроспекція в поемі «Дорошенко» І. Калинець - Штолько, Марина (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2024)
У поемі «Дорошенко» І. Калинець актуалізує як проблематику боротьби за територіальну єдність, так і розкриття проблем соціальної нерівності як одного з джерел незгоди між людьми. Статтю присвячено трактуванню історичних подій Руїни та образу Петра Дорошенка українською поетесою Іриною Калинець. Здійснено аналіз авторської інтерпретації історичної особистості з історичного та родинного поглядів. Імпліцитно історичні події ХVІI століття суголосні подіям сучасності. Метою дослідження є аналіз авторських способів відображення ретроспективних елементів у поемі «Дорошенко» І. Калинець. Розглянуто структуру категорії ретроспективного, її організацію у творі. Для досягнення мети дослідження застосовано такі методи літературознавчого аналізу: біографічний, контекстуальний, історично-етнографічний. Здійснено спробу виокремити варіації змісту терміна-поняття «ретроспекція». Вказується, що при використанні ретроспекції відбувається цілеспрямований та зважений відбір історичних епізодів. Ретроспективні епізоди отримують додаткове смислове та емоційне навантаження, презентуються художньо обробленими уявою поетеси. Ретроспекцію в поемі «Дорошенко» І. Калинець можна схарактеризувати як сугестивну, оскільки вона базується на асоціаціях, додаткових смислових та інтонаційних відтінках, натяках, неокресленості. У статті зазначається один із етапів існування поеми. Твір було подаровано В. Стусу на день народження. У відповідь авторка отримала «зворотній зв’язок» — зауваження щодо окремо-го розділу. Зауважується, що характерною рисою презентації образу гетьмана Дорошенка є відсутність портретних деталей. Натомість вагомими є емоції, дії, топоніміка, історичне тло. І. Калинець тривожить проблема зради (на побутовому та державному рівнях). Поетесу цікавить питання соціальної нерівності. У статті наголошено на способах моделювання образу козацької старшини. Дослідницька увага також концентрується на відсутності чіткості при презентації козацтва. Аналізується функціонування лексем на позначення поняття «донос». Здійснюється спроба розтлумачити різдвяні атрибути.