ВПЛИВ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ 1917-1921 РОКІВ ТА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ НА ДРАМАТУРГІЮ ЮРІЯ ЯНОВСЬКОГО - Кондратьєва, Світлана (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2022)
Актуальність статті зумовлена недостатньою дослідженістю впливів війни та революції на драматургію Юрія Яновського. Мета розвідки – проаналізувати вплив Української революції 1917-1921 років та Другої світової війни на драматургічний доробок письменника. Ця мета передбачає виконання таких завдань як співставлення біографії та драматургічного доробку Яновського, аналіз чорнових матеріалів до п’єс та розгляд остаточних редакцій творів. Поставленні завдання зумовлюють залучення не тільки методів філологічного аналізу, але також текстологічної та джерелознавчої методології. Драматургію Яновського можна розділити на довоєнну та повоєнну. У довоєнних п’єсах, до яких належать «Завойовники», «Дума про Британку» та «Потомки» наявний виразний вплив революції 1917-1921 років. «Дума про Британку» безпосередньо показує революційні події, для зображення яких Яновський звертався до періодики і спілкувався з очевидцями. У двох інших п’єсах наявні часті згадки про революційне минуле від різних дійових осіб. Друга Світова війна явно вплинула на історію становлення двох повоєнних п’єс, «Сина Династії» та «Дочки прокурора». Першу п’єсу Яновський планував із цивільною проблематикою, але переробив, показавши як персонажі стикаються з реаліями війни. Текст «Дочки прокурора» письменник змінював кілька разів. У довоєнній редакції деякі персонажі згадували своє революційне минуле, у повоєнних же це змінилося на згадки про часи війни. У першій повоєнній редакції вплив війни на життя персонажів був виразнішим, але у другій письменник його зменшив, зокрема прибравши антагонізм між колишнім фронтовиком та посібником фашистського режиму. Також можна припустити, що власний досвід, пов’язаний з війною, зробив Яновського чутливим до цієї теми і спонукав написати п’єсу «Райський табір», надихнувшись лише однією газетною заміткою. Війна та революція мали потужний вплив на драматургію письменника, і у якості реалій, відображених у тексті, і, у випадку війни, бувши фактором, який спонукав Яновського до внесення посутніх змін до п’єс.