СВІТ РЕЧЕЙ У КАЗКАХ ЛАЙМЕНА ФРЕНКА БАУМА - Титунь, Оксана; Деркачова, Ольга (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2022)
Стаття присвячена дослідженню світу речей у дитячій літературі на прикладі книги «Американські казки» Л.Ф. Баума, в якій буденне майстерно, почасти з гумором, поєднується з казковим, завдяки відповідним звично-казковим персонажам, так і завдяки предметній сфері. У статті охарактеризовано можливі функції речей у художньому творі, зокрема у літературній казці. Основну увагу приділено визначенню функцій, які виконують предмети в аналізованих нами казках, а також ролі чарівного та магічних предметів у цих творах, адже наявність чарівних предметів у тексті є одним із маркерів казки як жанру. Речі визначаються як одна із важливих складових казок американського автора. Окрім чарівних предметів, у казках присутні звичайні побутові речі, що виконують функції різноманітних маркерів: створюють фон, доповнюють місце дії, характеризують персонажів добу чи місце дії. Важливу роль відіграє оживлення предметів, а також трансформація предметів зі звичайних у чарівні. Серед таких у казках маємо: скриня, книжка помпа, скляний пес, манекен. Наявність очуднення предметів є важливою складовою казок Баума. Оживлення – улюблений казковий прийом Баума, адже у його творах оживає оживає час, іграшки, манекени, опудала птахів. І звісно ж, це відбувається за допомогою чарів, які здійснюють чарівники або гноми. Речі у казках американського письменника виступають також маркерами сучасної йому доби. Він прописує, як і чим гралися тогочасні діти, зупиняє увагу на елементах декору інтер’єру, заняттях персонажів, а також на тогочасній моді. Саме такі предмети у більшості випадків належать до епохи автора, не дублюючи народну казкову традицію чарівних предметів. Робимо висновки, що світ речей в аналізованих нами творах репрезентований наступним чином: речі звичайно-побутові, що характеризують добу, місце проживання персонажа, його уречевленні звички; чарівні предмети, походження яких не завжди відоме, а їхня магічна сила часто відкривається випадково; речі, що зі звичайних перетворюються на чарівні під впливом чарів. Завдяки предметній сфері реципієнт отримує можливість додаткових характеристик персонажів, формується уявлення про світ, в якому існують персонажі, а від їхнього (не)уміння користуватися тими чи тими речами залежить розвиток подій казкової історії.