Dokument osobisty a krytyka genetyczna na przykładzie «Dziennika» Jana Józefa Szczepańskiego – kilka wstępnych rozpoznań - Spiechowicz, Anna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
Obiektem badań niniejszego artykułu jest Dziennik Jana Józefa Szczepańskiego. Przedmiot badań stanowi krytyka genetyczna (critique genetique) – korzyści oraz trudności płynące z analizy literatury dokumentu osobistego, ze szczególnym uwzględnieniem dziennika, za pomocą tej metodologii. W swoim szkicu, powołując się głównie na rozważania Philippe’a Lejeune’a i Pawła Rodaka, przedstawiam za pomocą krytyki genetycznej kilka wstępnych rozpoznań w odniesieniu do Dziennika Szczepańskiego. Przyjmując za wspomnianymi badaczami kategorię „codziennej praktyki piśmiennej” na określenie dziennika, porównuję rękopis z wersją opublikowaną, zwracając szczególną uwagę na jego wyjątkowe znaczenie dla interpretacji tego konkretnego diariusza oraz na kwestie, które giną w druku.