Пізнавати й утривалити в пам’яті: мемуаристика Святослава Гординського - Mocherniuk, Nataliia (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
У статті висвітлено тематику і жанрові різновиди мемуаристики Святослава Гординського. Виокремлено такі жанри, як власне мемуари, подорожні нариси, щоденникові нотатки, портрети відомих митців, листи, некрологи, усні оповіді, представлені інтерв’ю автора. Заакцентовано на магістральній мистецькій темі у мемуарах. Простежено наративні особливості спогадів митця. Мемуаристика Святослава Гординського може слугувати документальним матеріалом для мистецтвознавства та розкривати секрети творчості митця і письменника.