Історичний факт і література для дітей (на матеріалі прози сучасних письменників: роману О.Захарченко «Вертеп», повісті Г.Кирпи «Мій тато став зіркою», «Казки про Майдан» Х.Лукащук і казки Р.Романишин і А.Лесіва «Війна, що змінила Рондо», «Повернутися з війни» Н.Нагорної та ін.) - Kulinska, Yanina (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
У статті досліджено художні особливості творів для дітей про Революцію Гідності та війну на Сході України; найвідоміші з них проаналізовано в контексті інших видань про Майдан і АТО-ООС. Простежено специфіку репрезентації історичного факту в контексті теми «дитина і війна», творчі стратегії, що дозволяють доступною для юних читачів мовою розповісти про переламні історичні події. Особливу увагу приділено проблемі соціалізації дітей в умовах війни, які формують їхній характер і психологію, спричинюють стрімке дорослішання.