ПРОБЛЕМИ ЖАНРОВОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ЛІТЕРАТУРИ ФАНФІКШН - Ihoshev, Kyrylo (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2019)
DOI: 10.28925/2412-2475.2019.143 У статті здійснено аналіз деяких наявних літературознавчих праць з питань літератури фанфікшн в аспекті проблеми її жанрової класифікації. Кожен літературний твір належить до того чи іншого жанру. Поняття «жанр» відображає стійкі властивості тексту, такі як обсяг, тема або приналежність до певного роду. Сформована в художній літературі система жанрових означень не завжди може бути застосована до нових специфічних літературних течій, однією з яких є фанфікшн. Фанфікшн — явище настільки багатогранне, що загальноприйнятої жанрової класифікації недостатньо для охоплення всіх таких творів. Тому виникає необхідність розробки нової класифікації жанрових означень. Фанфікшн є сучасним літературним напрямом, який поєднує аматорські твори, написані за мотивами популярних книг, фільмів, комп’ютерних ігор. Усі ті стійкі властивості, які в художній літературі позначені одним поняттям «жанр», у літературі фанфікшн позначаються одразу кількома термінами: розмір, жанр, категорія, рейтинг. Під жанром розуміється більш менш те саме, що й у традиційній літературній теорії. Поняття «категорія» використовується на позначення окремих рис твору: від відповідності реаліям світу оригінального твору до наявності в тексті любовної лінії. Під рейтингом розуміється система оцінки змісту фанфіку, окремої історії, і його придатності для різних вікових груп.