ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ЮНАЦТВА - Bashkyrova, Olha (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2019)
DOI: 10.28925/2412-2475.2019.141 У статті висвітлено особливості художньої репрезентації гендерного становлення дитини / підлітка в сучасній українській літературі для дітей та юнацтва. Процес інтеграції юної людини в соціум у літературному транскрибуванні представлений з позицій психологічної теорії К.Г. Юнга. На матеріалі сучасної прози, адресованої читачеві-підліткові, продемонстровано художнє переосмислення базових архетипів людської культури (мати, мудрий старий, аніма, воїн), ініціаційної моделі як сценарію особистісного становлення людини. Простежено характер кореляції цих художніх матриць з жанровими та стильовими особливостями літератури для дітей та юнацтва початку XXI ст.