УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКА ІДЕНТИЧНІСТЬ У РОМАНІ ВЛАДИСЛАВА БАХРЕВСЬКОГО «ЛЮБА УКРАЇНА. ДОВГИЙ ШЛЯХ ДО СЕБЕ» - Romshchenko, Liudmyla (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті розглядається роман В. Бахревського «Люба Україна. Довгий шлях до себе» в контексті творів українських і польських письменників (П. Загребельного, Л. Костенко, Г. Сенкевича, Т.-Т. Єжа та ін.). Особливу увагу приділено проблемі художньої реалізації українсько-польської ідентичності. Задля цього детально аналізується система образів твору: Богдана Хмельницького — видатного представника українського етносу, Яреми Вишневецького як носія польської ідентичності, Адама Киселя, що балансує між двома ідентичностями. При цьому наголошується на амбівалентності характерів персонажів. Значну увагу приділено фольклорному компоненту як одному з важливих виявів національної ідентичності.