КУЛЬТУРНА ТА ОСОБИСТІСНА ІДЕНТИЧНІСТЬ АФРО-АМЕРИКАНСЬКОЇ ЖІНОЧОЇ ПОЕЗІЇ: МАЙЯ ЕНЖЕЛОУ, СОНЯ САНЧЕС ТА ОДРІ ЛОРД - Dolgusheva, Olga (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
Статтю присвячено культурній та особистісній ідентифікації у творчості афро-американських жінок-поетів. Питання ідентифікації, що розглядається у поетичних та есеїстичних доробках Майї Енжелоу, Соні Санчес та Одрі Лорд, тлумачиться з точки зору його мультикультурних проявів. Останні включають національну, етнічну, расову й гендерну самосвідомість. Автором статті окреслюються стилістичні та риторичні засоби презентації самосприйняття на текстовому рівні, а саме: концептуальні та лінгвістичні дихотомії, алюзії на прецедентні імена, звернення до музичних і традиційних наративних прийомів, різного роду лексичних та синтаксичних повторів тощо. Особливу увагу приділено діалогічній природі поезії, що розглядається як з’єднувальний ланцюжок у передачі культурних кодів між поколіннями й членами спільноти. Теоретичною базою слугували положення феміністичних студій та мультикультурного підходу до інтерпретації історії та літератури США.