ДІЯЧ ДВОХ ВЕЛИКИХ ТРАДИЦІЙ. СКОРИНА І УКРАЇНА До 530-річчя від дня народження Францішка Скорини (1486–1540(1541 ?)) та до 500-річчя від виходу його Біблії - Sobol, Valentyna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті головна увага зосереджена на темі «Скорина і Україна» у всій її розмаїтості (біографічній, видавничій, поліграфічній, академічній, бібліографічній). Досліджується вплив діяльності Скорини на культурний та науковий розвиток України в XVI ст. Зокрема, наголошується на тому, що книги ученого-сподвижника Францішека Скорини позитивно вплинули на творчу діяльність таких авторів, як Іван Вишенський, Лука Тарнопол та ін.