У ПОШУКАХ ДЕРЖАВНОЇ БРОНЗИ: НАЦІОСОФСЬКА ПАРАДИГМА ЗБІРКИ ЕСЕЇВ «ЗА СИЛУ Й ПЕРЕМОГУ» ДАРІЇ ВІКОНСЬКОЇ - Nabytovych, Ihor (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті розглянуто філософські та ідеологічні концепції збірки Дарії Віконської «За державну бронзу» — першої частини «За силу й перемогу». Вона складається з низки есеїв, кожен з яких можна було б розглядати як окремий твір. Разом з тим загалом вони творять цілісну концепцію найнагальнішого чину і дій у напрямку зміни цілої низки ментальних патернів українців та корекції базових етнопсихологічних рис. Це мало б сприяти усуненню тих недоліків у харак- тері української нації, які призводили до втрат державності. Ідеологічні, культурно-історичні, ідейно-естетичні уявлення про мистецтво, літературу та літературну творчість Дарії Віконської були напрочуд новаторськими, украй актуальними й виражали найновіші ідеї розвитку української культури в контексті культури європейської.