ТРАЄКТОРІЇ ЕКСПЕРИМЕНТАТОРСТВА: ЖАНРОВІ МОДИФІКАЦІЇ ТУРЕЦЬКОЇ НОВЕЛИ ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТ. - Rog, Anna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
Автор статті аналізує ґенезу та своєрідність розвитку турецької новели в ХХ ст., послуговуючись набутками попередників в контексті вивчення еволюції та становлення турецької малої прози. Визначаючи стильові та змістові особливості модифікації жанру новели, досліджує, зокрема, малу прозу Саїда Фаїка Абасияника («Жінка з ластівчиного гнізда», «Робінзон Крузо»), Омера Сейфеттіна («Милостиня», «Верблюд»), Рефіка Халіта Карая («Ятик Еміне»), Суат Дервіш («Він») та Азіза Несіна («Що ж воно далі буде», «Листи померлого віслюка»). На широкому ілюстративному матеріалі наводить приклади жанрових модифікацій турецької новели у першій половині ХХ ст., характеризує наріжні риси психологічної, соціально-психологічної, фантастичної та сатиричної новели; досліджує ідейно-тематичні домінанти, стильові стратегії та жанрові моделі зазначених новел.