ЧИТАЧ У КОМУНІКАТИВНОМУ ДИСКУРСІ СУЧАСНОГО ЛІТЕРАТУРНОГО ЖУРНАЛУ - Bitkivska, Halyna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті досліджуються особливості комунікативного дискурсу сучасного літературного журналу. Висловлено припущення, що класичну рецептивну тріаду «автор — текст — читач» відповідно до специфіки літературного журналу можна уточнити: «автор + редактор-упорядник — журнал як цілісний текст — читач». На основі матеріалів журналів «Всесвіт» та «Иностранная литература» здійснено культурно-семіотичну реконструкцію образу читача з ключовою метафорою «емоційний ландшафт читання». Визначено основні складники читацького досвіду, зокрема: очікування, насолода від володіння, перше читання, перепрочитання, інтерпретація, колекціонування тощо. У подальшому дослідженні важливо зосередитися на особливостях моделювання образів автора та читача, зумовлених специфікою літературного журналу як типу видання.