ТІЛЕСНІСТЬ ЯК ПРОСТІР СМЕРТІ Й ВІДРОДЖЕННЯ У РОМАНІСТИЦІ ЛЮБКА ДЕРЕША - Bashkyrova, Olha (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті досліджено особливості художньої репрезентації людської тілесності в романах Любка Дереша. Окреслено категорію тілесності як одне з провідних постмодерністських понять, що виникає на перетині фізичного й культурного буття людини. Це поняття утверджується внаслідок подолання жорсткого протиставлення душі і тіла, характерного для класичної європейської філософії. У дослідженні розкрито особливості художнього світу Любка Дереша, в основі якого лежать два паралельні плани буття — побутовий і метафізичний; простежено зв’язок такого принципу моделювання художньої картини світу з романтичною традицією української літератури. Процес відродження представлено у творах автора через метафори тілесності, передусім біль, рани, тілесні трансформації. Таким чином, обстоюючи первинність психічного, Любко Дереш акцентує увагу на людському тілі як даності, що забезпечує сам процес пізнання.