Історія однієї присвяти: автобіографічний дискурс роману Віталія Бендера «Марш молодости» - Buzov, Anton (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті виявлено автобіографізм як поетикальну стратегію організації роману Віталія Бендера «Марш молодости». З’ясовано природу присвяти, поданої автором на початку твору, визначено її функцію. Проаналізовано історичний шлях Першої дивізії УНА, в лавах якої письменнику довелося брати участь у військових діях під час Другої світової війни в Європі. Відзначено наявність у подієвості роману певних сюжетних колізій, співвідносних із конкретними тенденціями історичної та соціальної картин тієї доби, що дають змогу констатувати відповідність зображених у творі подій фактам біографії прозаїка. Визначено роль і функції введення автобіографічних маркерів до структури романного тексту, виокремлено його автопоетикальні характеристики. Відзначено своєрідність авторського зображення ролі України та українців у Другій світовій війні. Комплекс поетикальних домінант, реалізованих у романі «Марш молодости», свідчить про світоглядну приналежність Віталія Бендера до ідейно-естетичного дискурсу української еміграційної літератури повоєнного періоду. Автобіографізм постає особливою рисою ідіостилю письменника, який намагався бути точним у відтворенні деталей та настроїв, загальної атмосфери епохи.