Деколонізація як складний феномен - Yevtushenko, Svitlana (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
Середина ХХ ст. позначилася революційними процесами деколонізації. Вагомою причиною завершення періоду колоніалізму називають повсюдну трансформацію громадської думки. Визвольні амбіції жителів колонії були певним чином спровоковані імперською політикою. Сучасні дослідники розцінюють деколонізацію як один із найтрагічніших періодів у світовій історії та наголошують на складній природі цього феномену. Яскравим прикладом тут може слугувати постім- перська історія Індії. Деколонізація індійського суспільства супроводжувалася вкрай негативними явищами та трагічними конфліктами. Розбіжності релігійного та територіального характеру, соціальні проблеми тощо незмінно супроводжували постколоніальну Індію. Вагомим негативним фактором виступала індійська політична система. Модернізація сучасної Індії дає змогу припустити можливість подолання деколонізаційних проблем.