“До троянди» К. Москальця: ключові концепти - Borysiuk, Iryna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті проаналізовано поему Костя Москальця «До троянди», окреслено її інтертекстуальне підґрунтя та літературний контекст, впосадженість у філософські розмисли 1970–1980-х років. Ключовими в поемі є концепти дійсності, смерті, нікомуненалежності, троянди, тіла, слова, дому. Також досліджено проблему часу, що є стрижневою в ліриці Москальця. Зокрема, час мислиться представленим у двох можливих станах: вічності й минущості. Ідея часу є підґрунтям для Москальцевої концепції двох світів: видимого (фальшивого) і невидимого (істинного).