Модель національного самоозначення у ліриці М. Чернявського - Korivchak, Liudmyla (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті висвітлено погляди М. Чернявського на причини руйнацій та національних утисків в Україні. У полі зору митця перебуває не перебіг історичних подій, а індивідуальність українця. Розкриваючи психологію людини від вільного кочівника до прославлених гетьманів (Богдана Хмельницького, Івана Мазепи), поет прагне пробудити у сучасників почуття національної ідентичності.