ЛІДЕРСТВО-ВИКЛИК СЛОВЯН: ІСТОРИЧНІ ТА ФІЛОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ СУПЕРНИЦТВА РОСІЇ Й УКРАЇНИ ТА БОРОТЬБИ ЗА УКРАЇНСЬКУ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ - Suat, Zeyrek (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
Українці відрізняються від росіян та представників розмаїтих етнічних утворень на півдні Росії. Українцями також називають російських козаків, які залишили Польщу і утворили автономну політичну структуру за підтримки росіян у 1648 р. Протягом тривалого часу Польща була сценою, на якій розгорталося османсько-російське суперництво. В результаті відбулося послаблення Османської імперії, а також зміцнення позицій Росії в цьому регіоні. Більша частина України внаслідок вищезазначеного суперництва опинилася під владою Росії. У статті обговорюються історичні та філологічні дослідження стосовно питань української незалежності та внеску України в боротьбу проти Росії. Погляди Грушевського та Венеліна щодо розвитку українського націоналізму досліджені у порівняльному аспеті.