ХУДОЖНІЙ ФЕНОМЕН ОБРАЗУ АВТОРА В СИСТЕМІ БІОГРАФІЧНОГО ТА МЕМУАРНОГО ПИСЬМА МАРТІНА ЕМІСА - Dubravska, Zoryana Romanivna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
Статтю присвячено дослідженню образу автора в системі біографічної та мемуарної прози в англомовному письменстві доби постмодернізму з урахуванням особливостей творчості Мартіна Еміса. М. Еміс вдавався до стратегії творчого використання переробок інтертек- стуальної рецепції окремих реалій, що мають місце у творах його попередників і сучасників (Ч. Діккенс, М. Твен, В. Набоков, С. Беллоу, Дж. Джойс, К. Еміс, Н. Мейлер, Дж. Апдайк). З’ясовано сутність аналогічного трансферу на рівні зорієнтованого оцінювання «об’єкта» з боку М. Еміса як автора — реципієнта — презентатора. Вивчення біографічної та мемуарної прози М. Еміса дало можливість виявити верхню і нижню межі спроектованих змістів щодо оптимального розуміння та інтерпретації соціаль- ного й культурного контексту, розгорнутого в його творах.