МОТИВ ТРОЯНДИ У ТВОРІ СЕЗАІ КАРАКОЧА «СОРОК ГОДИН ІЗ ГИЗИРОМ» - Aslan, Ibrahim (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
Сезаі Каракоч вважається особистістю, яка створила та утвердила ідеал турецької культури,в якому поезія займає чільне місце. Його поезія вирізняється багатою художньою мовою та символічністю образів. Великого значення, наприклад, автор надає образові троянди, який загалом є одним із найбільш уживаних в турецькій поезії. Сезаі Каракоч своєю творчістю прокладає своєрідний місток поміж теперішнім, в якому він живе, і майбутнім. Він закладає міцну поетичну та світоглядну традицію сьогодення, в якій культурні коди його часу стають досить виразними і надзвичайно знаковими. Саме через еволюцію образу троянди у поезії автора можемо спостерігати процес творчої еволюції автора. Одним зі знакових творів, на якому дослідник акцентує особливу увагу, є «Сорок годин із гізиром».