РОМАН-СПОГАД ВОЛОДИМИРА ДРОЗДА «МУЗЕЙ ЖИВОГО ПИСЬМЕННИКА»: СКЛАДОВІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Igoshev, Cyryl Mykhailovych (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті автор аналізує поняття «національна ідентичність», «національна ідея», викорис- товуючи теоретичні праці попередників, визначає складові національної ідентичності та основні ознаки національного утворення: територія, державність, юридична рівність пред- ставників нації, спільна національна культура та громадська ідеологія. Теоретичні узагаль- нення, отримані шляхом огляду критичного матеріалу, використовуються автором як під- ґрунтя для аналізу поглядів українського письменника В. Дрозда на національну ідентичність та її збереження за умов тоталітарного радянського режиму. У процесі дослідження визначено, що В. Дрозд надавав провідну роль культурі, зокрема, національній мові, у формуванні української нації. Також він акцентував на національному характері (менталітеті) українців, в якому також вбачав одну з причин трагічних подій в історії українського народу.