КОЛОНІАЛІЗМ І СТРАХ У РОМАНІ ІВАНА БАГРЯНОГО «ЛЮДИНА БІЖИТЬ НАД ПРІРВОЮ» - Danуlenko, Vоlоdуmуr Hryhorovych (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті досліджується зв’язок між колоніалізмом і страхом у романі Івана Багряного «Людина біжить над прірвою». Проаналізовано мотиви репресій радянськими спецслужбами цивільного населення в часи сталінського терору та вплив російського шовінізму радянської верхівки на національну політику Радянського Союзу. Завдяки текстовому аналізу роману розглянуто психологію в’язня під час допитів та перед стратою.