МОТИВ СМИРЕННЯ У «ТЕРАТУРГИМІ» АФАНАСІЯ КАЛЬНОФОЙСЬКОГО - Dubyna, Olha Yuriivna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті розглянуто збірку богородичних оповідань «Тератургима» Афанасія Кальнофойського крізь призму одного з провідних мотивів у цьому тексті — мотиву смирення. Основну увагу зосереджено на дослідженні особливостей відображення у творі ключових чинників смирення, що ними виявляються наслідування, праця, бідність, приниження і страждання. Проаналізовано запропоновані письменником опозиції до концепту смирення, а також значення цієї християнської чесноти у процесі богопізнання.