ТРАДИЦІЙНИЙ СЮЖЕТ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ДРАМАТУРГІЇ ЯК СПРОБА САМОІДЕНТИФІКАЦІЇ - Гуцол, Марія Іванівна (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті автор досліджує способи трансформації міфологічних протосюжетів у сучасній українській драматургії. Розглянуто традиційні сюжети (троянського циклу, міф про Нарциса) та образи (Одіссей, Орфей, Нарцис). Рецепіюється входження в сюжет драми В. Махна “Bitch/beach Generation” літературного традиційного образу Гамлета однойменної п’єси В. Шекспіра. Таким чином сучасні драматурги намагаються дати відповідь на актуальні питання самоідентифікації людини як особистості у ХХІ ст.