МАТЕРІАЛЬНИЙ СВІТ БУТТЯ ВЕРХОВИНЦЯ У ТВОРЧОСТІ ІВАНА ЧЕНДЕЯ - Бойко, Вікторія Василівна (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті йдеться про зосередженість Івана Чендея на відображенні селянського життя, зокрема селянської садиби. На прикладі аналізу текстів І. Чендея відтворюється особлива спорідненість селянина-верховинця з матеріальними концептами його буття: хатою, колискою, криницею, порогом тощо, які часто набувають сакрального змісту.