Літературна критика та історія української літературної критики в наукових сенсах та дослідницьких перспективах - Шестопалова, Тетяна Павлівна (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті розглянуто теоретичні аспекти феномена літературної критики, функціонування концепту «літературна критика» в українському академічному літературознавстві й постав- лено питання про створення сучасної історіографії української літературної критики. Автор наголошує, що написання сучасної історії української літературної критики має бути погоджене з актуальною методологічною матрицею гуманітаристики та її концептосферою, адже саме так можна досягти продуктивності вивчення української літературно-критичної діахронії.