МИКОЛА ХВИЛЬОВИЙ («СИЛУЕТИ», «СЕНТИМЕНТАЛЬНА ІСТОРІЯ»): ТРАНСФОРМАЦІЯ МОДЕЛІ KÜNSTLERROMAN ЯК СТРАТЕГІЯ ІНВЕРСІЇ ХУДОЖНЬОГО СМИСЛУ - Musliienko, Olena (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті здійснено аналіз творів М. Хвильового, які містять жанровий код Künstlerroman та елементи екфрастичного опису, актуальні в  літературі 1920–1930-х років, що зумовлено активізацією саморефлексії митця. У полі уваги українського модерніста  — ситуація трагіч- ної неспроможності здійснення індивідуального проекту художником-персонажем. Натомість у  результаті інверсії художнього смислу реалізується стратегічна програма автора у  пара- доксальному форматі «суб’єкт в об’єкті».