«ПРОЩАННЯ З КРЕМЕНЦЕМ 1939» СТАНІСЛАВА БАЛІНСЬКОГО - Duda, Henryk (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті йдеться про життя і  творчість Станіслава Балінського (1898–1984), польського поета, письменника, дипломата і  активіста у  вигнанні. Автор розкриває зв’язки митця з містом Кременець та родиною Словацьких; здійснює стислий огляд його творів. Особлива увага приділяється детальному аналізу вірша «Прощання з Кременцем 1939» („Pożegnanie z Krzemieńcem 1939”) С. Балінського. Автор доходить висновку про те, що цей твір слід роз- глядати як символічну частину, а  саме  — як прощання з романтичним минулим („przeszłość romantyczna”). Кременець в  цьому вірші постає не тільки як реальне польське місто перед Другою світовою війною, а і як символ всієї країни, зруйнованої ворогом.