Своєрідність жіночих образів і функцій жіночих персонажів в українській історичній прозі 1920-х років (на прикладі творів «Упирі» Юліана Опільського та «Сотниківна» Б. Лепкого) - Плетньова, Ганна (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2025)
У статті пропонується порівняльний аналіз жіночих образів і функцій жіночих персонажів у творах українських письменників першої половини XX століття: історичній повісті «Упирі» Ю. Рудницького (Юліана Опільського, 1884–1937) та історичній повісті «Сотниківна» Б. Лепкого (1872–1941). Проблематикою дослідження є особливості формування таких жіночих образів, як-от берегиня і борчиня, визначення функцій жіночих персонажів у сюжетно-композиційній структурі творів та їх взаємодії із чоловічими, їхня еволюція тощо. Увагу звернено на художні засоби створення жіночих персонажів (портрет, діалог, монолог тощо), різноманітність їхніх функцій, адже вони є не лише яскравими представниками окремих прошарків суспільства (польської шляхти, українського поміщицтва першої половини XVII століття — у повісті «Упирі»; козацької старшини другої половини XVII століття — у повісті «Сотниківна»), але й відіграють центральну роль у конструкції та розвитку сюжету. Запропоновано порівняльний аналіз центральних жіночих персонажів, які створюють своєрідні біноми: польських панн Беати й Агнешки Бялоскурських, Олесі, доньки українського сотника Шелеста, та її тітки Магдалени. Наголошується на їхній важливій ідеологічній ролі не тільки в досліджених творах, а й загалом у творчості Юліана Опільського та Б. Лепкого. Також розглянуті художні засоби, завдяки яким ці персонажі створюють традиційні та новаторські жіночі образи. У статті зроблена спроба простежити еволюцію жіночих персонажів в українській історичній прозі першої половини XX століття. Наголошується на важливості доробку попередників досліджених письменників та їхніх послідовників, що свідчить про тяглість і неперервність літературного процесу української літератури XX століття. Стаття наголошує на можливих перспективах подальшого дослідження цієї еволюції з погляду порівняльного аналізу у творах українських письменниць і письменників, що є актуальним із погляду дискурсу маскулінність / фемінність у сучасному українському літературознавстві.