Чумацький фольклор про чуму (на матеріалі записів етнографічної комісії при ВУАН) - Руснак, Ірина (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2025)
Актуальність статті полягає в тому, що вперше здійснено аналіз народних оповідань про чуму, записаних під час експедицій Етнографічної комісії при Всеукраїнській академії наук (ВУАН). Авторка поставила за мету осмислити ставлення чумаків і членів їхніх родин до небезпечної хвороби; проаналізувати, як наративи конструювали соціальний досвід чумацького середовища (вибудовували картину виникнення чуми, формували уявлення про «правильну» поведінку під час зустрічі людини з чумою, передавали знання про способи запобігання хворобі, фіксували емоції тих, хто зіткнувся з нею). У статті розглянуто народну етимологію слова «чумак». З метою комплексного аналізу фольклорного матеріалу застосовано низку наукових методів. Описовий метод використано для детальної фіксації та систематизації змісту аналізованих народних оповідань. Метод контекстуального аналізу дозволив інтерпретувати оповідання в культурно-історичному контексті життя чумаків, їхніх соціальних практик, релігійно-міфологічних уявлень та історичних реалій. Елементи наративного аналізу використано для дослідження особливостей конструювання оповіді. Аналіз народних оповідань про чуму виявив амбівалентне ставлення до чумаків через їхню роль у торгівлі та віру в поширення ними хвороби, що відображено в народній етимології. Персоніфікований образ чуми («синя дівка») втілив народний жах перед недугою, яку сприймали як безжальну зовнішню силу. Ці уявлення інспірували синкретичні практики протидії хворобі, що поєднували архаїчні вірування з християнськими обрядами та магічними діями. Новизна статті полягає у введенні до наукового обігу щойно оприлюднених фольклорних матеріалів, які репрезентують специфіку усної традиції Звенигородщини. Це дозволяє розширити джерельну базу фольклористичних досліджень і виявити окремі аспекти уявлень, обрядових практик, характерних для локальної традиції окремого географічного регіону України. Народні оповідання про чуму є актуальним матеріалом для подальших наукових студій. Важливо порівняти записані на Звенигородщині оповідання з народними творами про чуму інших регіонів України. Цікавим видається порівняльний аналіз народних творів про чуму з фольклорними текстами про інші хвороби чумаків або з наративами інших народів для виявлення універсальних і специфічних рис сприйняття небезпечних захворювань у традиційних культурах.