ORDERED LIBERTY IN BORYS HUMENIUK’S TEXTS - Пилинський, Михайло (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2022)
У статті досліджується, чи пропагує Борис Гуменюк упорядковану свободу. Для того щоб це з’ясувати, розглядаються також деякі інші питання. По-перше, встановлюються причини дискусії у творах цього автора, описується особисте та професійне життя Гуменюка, який визнає важливість літератури для формування суспільства. Далі встановлюється термінологічний апарат статті, визначається, що таке свобода у філософській традиції Заходу, і розкривається ключова ідея статті — що таке впорядкована свобода та її походження. Після означення конкретних літературних текстів для статті, автор переходить до їх обговорення. Це дослідження включає опис шарів суспільства, які виокремлюються у зв’язку з особистою відповідальністю та безкорисливістю. На першому рівні перебувають військовослужбовці, які готові померти за свою країну; на другому — всі, хто так чи інакше допомагає військовим; на третьому — ; і нарешті — урядовці, яких зневажають за корумпованість. Цей розподіл допомагає зрозуміти сприйняття Гуменюком упорядкованої свободи та його систему цінностей. Використовуючи попередні висновки, автор аналізує три типи свободи, які зустрічаються у текстах Гуменюка. Перший — це воля від життя, як від війни і страждань. Другий — свобода, яка проявляється у публічній сфері, у почутті, що кожен має працювати на захист країни. Третій — глибоко особиста воля, яка простежується у поведінці, коли люди займаються лише своєю справою і, крім того, є досить цинічними щодо всіх інституцій та їх здатності вдосконалюватися. Зрештою автор встановлює зв’язок між почуттям Гуменюка щодо великого впливу митців на суспільство та його наголосом на останньому типі свободи, показуючи неузгодженість між двома ідеями. Новизна такого дослідження полягає у поєднанні української літератури та західної філософської традиції, зокрема, щодо визначення свободи та її граней. Подальший розвиток цього дослідження вбачається в аналізі української літератури у зазначеному ключі задля з’ясування ставлення українців до свободи та, якщо його правильно застосувати, допомозі політикам у їхній роботі задля процвітання України.