ДО ІСТОРІЇ ПЕРШИХ ПУБЛІКАЦІЙ ВІРШІВ БОРИСА ГРІНЧЕНКА - Козлов, Роман (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2022)
Уперше вірші Бориса Грінченка опубліковані в галицькому журналі «Світ» (1881–1882) і альманахові «Рада» (1883, 1884). Частина з них стали програмними і тому сприймалися як твори зрілого автора. Але поет висловлював незадоволення своїми першими спробами віршування. Також під час цих публікацій вірші зазнали редакторських втручань. Оскільки детальна біографія Бориса Грінченка відсутня, є потреба реконструювати творчу історію цих віршів та провести текстологічні спостереження. Для цього слід звернутися до особистого листування Бориса Грінченка з Іваном Левицьким (Нечуєм), Михайлом Старицьким, Іваном Зозулею та іншими учасниками тогочасного українського культурного руху. Для текстологічного зіставлення використано матеріали з фондів Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського та відповідні друковані матеріали. На підставі проведеної реконструкції з’ясовано, що Борис Грінченко не мав суттєвого авторського контролю над підготовкою перших публікацій своїх віршів. З видавцями галицького журналу «Світ» він фактично не контактував, а з редакторами альманаху «Рада» мав лише фрагментарне спілкування. Активне втручання Михайла Старицького в тексти творів породило непорозуміння між ним і автором. Крім того такі дії ініціатора альманаху «Рада» спричинили існування кількох редакцій окремих віршів Бориса Грінченка, які суттєво відрізняються. Водночас з першими публікаціями віршів пов’язана історія псевдонімів Бориса Грінченка. У статті запропоноване припущення щодо їхніх джерел і значення. Реконструйовані стосунки між Борисом Грінченком і чільними діячами української культури важливі для розуміння історії подальших публікацій його творів і окремих джерел літературно-критичних полемік 1890-х років. Запропоновані у статті матеріали і спостереження увійдуть до наукової біографії Бориса Грінченка, яку готують фахівці кафедри української літератури, компаративістики і грінченкознавства Університету Грінченка.