Табу: заборонені теми у романі "Солодка Даруся" М.Матіос - Повар, Марина (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2021)
У статті було розглянуто табу як поняття, яке несе певні заборони та яке з плином часу зазнавало суттєвих змін. Табу накладалося на певні теми, норми поведінки, слова, знаки тощо. Метою нашої студії було дослідити витоки табу та виявити їх через систему національно-психологічних факторів у романі «Солодка Даруся» М. Матіос. У статті представлена спроба тлумачення табу з сучасних позицій та його втілення у художньому просторі твору. Питання табу прийшло зі сфери лінгвістики та психології, де ґрунтовні дослідження провели Ю. Дем’янова, Ю. Єловська, І. Ігнатенко, Л. Курагіна, М. Лановик, Р. Рада, З. Фрейд та інші. У результаті дослідження виявилося, що табу на обговорення української історії, минулих подій, а саме діяльності УПА в романі простежується на різних рівнях: соціальному, психологічному, культурному, національному. Авторка піднімає теми, які замовчувалися, були заборонені для аналізу: окупація західних земель України радянською владою, жорстокі розправи з повстанцями, вивіз людей до Сибіру, колективізація. Відтворення цих подій у сюжеті роману спонукає авторку до пошуку реалістичного зображення табуйованих тем та досяганні емоційно-експресивного ефекту. Це забезпечує наявність напруги у творі й спонукає до інтелектуальної та емоційної роботи реципієнта. Табу в романі показано як розмикання звичних рамок сприйняття дійсності. Персонажі твору болісно переживають життєві драми, які визначаються психологічними, суспільними, культурними табу, які впливають на долю головних героїв роману. У перспективі варто розглянути інші табу, які простежуються в певних словах, символах, поведінці, традиціях, наприклад, табу на приватне життя, особисту думку, «інакшість» тощо. Усе це дає простір для наступних досліджень та аналізу творчості М. Матіос.