ЖАНРОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЛІТЕРАТУРИ ЖАХІВ - Трофименко, Анастасія (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2021)
Стаття присвячена дослідженню жанрових особливостей літератури жахів, її сюжетних матриць і принципів моделювання художньої картини світу. У статті охарактеризовано жанротвірні елементи, що стали основою для систематизації жанрового складу літератури жахів. Особливу увагу приділено типології персонажів, специфіці організації художнього часу і простору, а також особливостям емоційного впливу на читача як одному з провідних принципів жанрової класифікації цього ґатунку художньої літератури. Адже значна частина тексту творів репрезентантів літератури жахів відведена конструюванню художнього простору та часу, з метою введення реципієнта у певне коло компонентів впливу емоційного стану підчас прочитання, задля досягнення мети літератури жахів. А саме, налякати читача. Значна увага авторами даного ґатунку літератури відводиться моделюванню персонажів, як жанровтірного складника. У статті охарактеризовано набір стандартизованих елементів та атрибутів опису зовнішності та характеру персонажів, за допомогою яких створюється “горизонт очікуваного” для сприйняття читачем. А також виступає елементом диференціації жанру усередині кластеру літератури жахів. Визначення жанрових різновидів цього ґатунку художньої літератури виявляє чітку зумовленість специфікою рецепції, орієнтованістю авторських інтенцій на створення певного психологічного ефекту. Усталені художні константи, що виявляють досить високий рівень варіативності, слугують для авторів образною й сюжетною матрицею, яка забезпечує «пізнаваність» жанру, адресованого певній читацькій аудиторії.