ВПЛИВ ЗАХІДНОЇ КУЛЬТУРИ НА СТАНОВЛЕННЯ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ В РОМАНІ «СОНЦЕ З ЗАХОДУ» УЛАСА САМЧУКА - Подвишенний, Олександр (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2021)
Актуальність цієї статті зумовлена тим, що в останні десятиріччя Улас Самчук стрімко повертається до українського літературознавчого дискурсу. Зважаючи на євроінтеграційну політику української Держави, все більше уваги приділено методам культурного імперіалізму, імагології, компаративістики, окцидентальної філософії тощо, якими ми й послуговувалися в цьому тексті. У нашому дослідженні чималу увагу присвячено також впливу західної культури й політики на формування національної ідеї української нації – становлення Української Соборної Самостійної Держави. Ми дізналися, що чималу роль у розвитку етнопсихологічної харизми гуцулів зіграли українці з еміграції, які протягом міжвоєнного періоду заселяли простори Чехословаччини, Польщі, Франції та США, а з початком подій почали повертатися на Батьківщину. Роман-репортаж «Сонце з Заходу» (1949) дає безцінний матеріал, на підставі якого ми можемо в чіткій хронологічній послідовності відстежити зміну світоглядної парадигми українців від мовчазних спостерігачів – до активних, цілком усвідомлених громадян, які метою свого завдання визначали утворення політичної нації з метою її інтеграції в західний світ. Попри це, Улас Самчук звертає увагу читача на те, що український народ ще не здатний був стати нацією, зважаючи на події в Карпатській Україні. Йому бракувало волі до боротьби, національної гідності та самосвідомості, освіти, духовності й культури. Саме тому багато європейських грандів не серйозно оцінювали амбіції молодої української Держави претендувати на незалежність та не дозволяли рівноправно відстоювати українському Уряду свої позиції. Основною причиною такої політичної кризи була, власне, відсутність добре забезпеченої армії, яка могла б захистити свої кордони. Наступні дослідження варто присвятити мемуарам і щоденникам Уласа Самчука, в яких він продовжує міркувати над місцем і роллю України в побудові нового світового порядку в контексті конфлікту західної та східної цивілізацій.