Особливості моделювання картин дитинства в біографічному романі в повістинах М. Павленко "Райдуга в решеті" - Shtolko, Maryna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
У статті розглядаються способи конструювання картин дитинства українських письменників ХХ ст. (П. Тичини, Н. Суровцевої, В. Симоненка, В. Стуса, І. Жиленко) на матеріалі біографічного роману в повістинах «Райдуга в решеті» української поетеси, письменниці, художниці, науковця, педагога Марини Павленко. Актуальність дослідження визначається пошуками нових ракурсів висвітлення проблеми дитинства в біографічній літературі. Особлива увага приділяється особливостям прояву автора в тексті. Здійснюється спроба аналізу інформативного значення заголовків повістин. Аналізуються чинники впливу на формування особистості і способи їхнього відтворення в романі. Робляться узагальнення щодо окреслення національно-культурної ідентифікації персонажів. Простежується текстуальна вираженість ідейно-художніх домінант поетично-художнього світу головних героїв повістин. Виявляються літературні прийоми характеристик персонажів (елементи портретування, характеротворення).