Тварина в екзистенційній кризі людини - Poltoratska, Alla (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
У статті проаналізовано серію книг про кота Боба сучасного англійського письменника Джеймса Боуена. Основна увага дослідження зосереджена на розгляді взаємодії людини з твариною та значенні тварини у житті людини. Автор окреслює новий тип стосунків людини з твариною та розглядає своє життя та життя нелюдини, яка живе поряд. У книгах Джеймса Боуена кіт постає засобом порятунку людини від екзистенційної пустки, самотності, наркотичної залежності та примирення з родиною.