Роман Б.Тенети «Загибель Анагука» і проблема масової літератури 1920–30-х років - Zhyhun, Snizhana (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
А.Грамші вважав тексти масової культури ареною зустрічі ідей, нав’язуваних суспільству панівними групами, та тих, що протистоять їм. Проблемою дослідження є з’ясування дискурсів, які формують українську масову літературу 1920–30-х років. Мета цієї розвідки полягає у демонстрації співприсутності кількох дискурсів у тексті пригодницької літератури 1920–30-х років на прикладі роману Б.Тенети «Загибель Анагуака». Ефективною методологією аналізу проблеми є марксизм, передусім метод симптоматичного читання Альтусера. Для аналізу окремих дискурсів будуть залучені постколоніальні студії та компаративний метод. У результаті дослідження з’ясовано, що роман «Загибель Анагуака» Б.Тенети втілює протистояння марксизму (у трактуванні історії) та націозахисного наративу (у белетристичному сюжеті). Історія про знищення ацтеків демонструє антиколоніальне спрямування як порівнюючи з романом англійського письменника Р.Хаггарда, так і з радянською белетристикою про освоєння Півночі та Далекого Сходу. Імпліцитний автор переконаний у праві неєвропейських народів на власний шлях і оригінальну культуру. Фокалізоване зображення опору корінного народу загарбникам у романі Тенети підважує цивілізаційну місію будь-яких завоювань. Водночас прихованою темою роману стає колонізація України і роль митця в часи кризи. Новизна дослідження пов’язана із демонстрацією співприсутності різних дискурсів, що формують зміст цього тексту.