Твори Цицерона у риториці «Могилянський оратор» (1636) - Tsyhanok, Olha; Vynnychuk, Svitlana (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
У статті аналізується, які твори Марка Туллія Цицерона згадуються і (або) цитуються у підручнику з риторики Києво-Могилянської академії «Orator Mohileanus» (1636 р.) Йосипа Кононовича-Горбацького. Шляхом кількісного аналізу встановлено, що український викладач найчастіше звертається до промов римського оратора. У своєму курсі лекцій Йосип Кононович-Горбацький оперує десятками промов Цицерона, більше судовими, ніж політичними. Викладач комбінує макро- і мікроаналізи: деякі твори римського класика лише згадуються, інші розглядаються детально. У статті доводиться, що з трактатів про ораторське мистецтво в українській риториці найбільш популярні «Риторика для Гереннія», автором якої Йосип Кононович-Горбацький вважає Цицерона, і «Ораторські частини». Особлива роль відведена «Частинам». Цей твір Цицерона провідною ниткою проходить через український курс лекцій, починаючи з назви. Вже у вступі до «Могилянського Оратора» викладено історію і причини написання «Ораторських частин». Структура першого трактату української риторики чітко повторює композицію твору римського класика, співпадають назви розділів, постійно проводяться паралелі між текстами. На відміну від інших риторичних праць, «Частини» Цицерона цитуються в українській риториці великими фрагментами. Таким чином, хоч за кількістю цитувань та згадок «Частини» поступаються «Риториці для Гереннія», їх роль незрівнянно більша. Встановлено, що філософські твори та листи Туллія в українській риториці згадуються або цитуються лише спорадично.