Жіночі образи у медичному дискурсі автобіографічної романістики США - Lysanets, Yuliia (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
У статті досліджено особливості наративної репрезентації жінки у літературних творах США, присвячених медичній проблематиці. Об’єкт дослідження — напівавтобіографічні прозові твори американських письменниць: «Зміїна яма» (“The Snake Pit”, 1946) Мері Джейн Уорд, «Під скляним ковпаком» (“The Bell Jar”, 1963) Сильвії Плат та «Нація Прозаку» (“Prozac Nation”, 1994) Елізабет Вурцель. У межах аналізованого дискурсу досліджено образи лікарки, медсестри і пацієнтки. Вивчення медичної проблематики літературного твору крізь призму наратології і рецептивної естетики дозволяє розкрити авторську інтенційність і виміри читацької рецепції, а також переосмислити соціокультурні феномени хвороби і здоров’я, норми і патології, що зумовлює актуальність наукової розвідки.