Технічний прогрес, мода та національність(«Годинник» Ґеорґі Жівкова) - Ignatov, Vladimir (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
Стаття є спробою проаналізувати твір періоду Болгарського відродження — діалог «Годинник» (1872) Ґеоргі Жівкова. Мета статті — вивчити деякі аспекти технічного прогресу, який безумовно пов’язаний з наслідуванням певних культурних та цивілізаційних моделей, усуненням меж у формулі: Я та Інший, розкриттям творчого потенціалу людини. Але — як майже зі всім у цьому житті — у ньому є інша сторона, яка викликає сумнів, невпевненість, а подекуди й рішуче заперечення. «Годинник» — це текст, який стосується до другого — за умови: відкидання технічного засобу не самого по собі як досягнення людського розуму, а заміни завдяки йому основних екзистенційних категорій, наслідки яких впливають не лише на окрему особистість, а й на її стосунки зі світом.