Контекст авторського погляду (А. Барбюс, Е. Ремарк, О. Гончар) - Humennyi, Mykola; Humenna, Vira (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
Стаття присвячена дослідженню контексту авторського погляду в архітектоніці антивоєнних романів указаних авторів. З’ясовано ознаки реального воєнного типу, що з’явилися у свій час на сторінках гуманітарних наук в аспекті раціоналізму та індивідуалізму. Схарактеризовано сутність «втраченого покоління» у філософському, історичному й естетичному аспектах. Проаналізовано такі аспекти, як авторське відношення до воєнних катаклізмів, епічний тон повістування, естетична концепція художника, його соціологічні, історичні й психологічні погляди. Акцентовано, що контекст авторського погляду проявляється також через різноманітні позасюжетні елементи (авторські відступи, описи екстер’єрів, заголовки, епіграфи тощо), що поряд із сюжетним аспектом романів надають їм художньої завершеності й цілісності.