Жанрово-стильові модифікації сучасної української документальної літератури про Євромайдан та антитерористичну операцію (АТО) - Golovchenko, Nina (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2020)
Статтю присвячено проблемі жанрово-стильових модифікацій сучасної української документальної літератури про Євромайдан (2013−2014) та збройну агресію Російської Федерації проти України (2014−2020). На прикладі книги «Літопис самовидців: Дев’ять місяців українського спротиву» (2014, автор проєкту О. Забужко, упорядник Т. Терен) досліджено зміст і форму жанру колективного літопису (літопису самовидців). Відзначено, що дописи 150 авторів, розміщені на різних інтернет-ресурсах і дібрані до книги, структуровані за логікою розвитку класичного сюжету. У текстах представлено розлогий спектр образів учасників Євромайдану. Опис подій увиразнено оригінальними художніми засобами та яскравими емоціями. Збірка есеїв «Точка нуль» Артема Чеха представляє наратив письменника, що брав участь в АТО 2015−2016 рр. Це «автопортрет митця», у якому автор здійснює об’єктивний аналіз власних суб’єктивних переживань війни. Об