ХУДОЖНЯ РЕЦЕПЦІЯ ОБРАЗУ ЯРОСЛАВА МУДРОГО У ТВОРАХ ПРО ЙОГО ДОНЬОК-КОРОЛЕВ - Rusnak, Irina (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2019)
DOI: 10.28925/2412-2475.2019.144 У статті проаналізовано різножанрові твори українських і зарубіжних письменників про доньок Ярослава Мудрого, які стали королевами європейських держав. Авторка осмислила художню інтерпретацію образу князя-реформатора і його доби в цих творах. Письменники різних національних літератур прагнули поєднати художню правду з історичною, неупереджено зобразити відомі факти життя і діяльності Ярослава Мудрого. Образ великого князя київського у творах про його знаменитих доньок епізодичний. Переважно його зображали глибокодумним державником, далекоглядним політиком, освітнім і культурним діячем. Доповнювали літописний образ прагнення авторів розкрити внутрішній світ князя Ярослава, показати його звичайною людиною, чоловіком і батьком. Проблеми неповноти і суперечностей історичних джерел письменники вирішували творчо. Письменники приймали або заперечували окремі версії подій, відсутні подробиці компенсували художніми домислами. Основними джерелами правдоподібності художньої оповіді в аналізованих творах були руські літописи, іноземні хроніки, скандинавський фольклор, праці істориків-медієвістів. У художній інтерпретації історичного минулого й історичних постатей митці різних літератур намагалися дотримуватися усталених в історіографії їхніх країн поглядів. Для українських письменників першорядним є прагнення здолати імперські міфи про Київську Русь, пробудити історичну пам’ять Нації, підвищити опірність національного організму до будь-яких імперських маніпуляцій.