ХУДОЖНЯ ДИНАМІКА ПРОБЛЕМИ ВИБОРУ В ТРАГЕДІЇ ЄЛИСЕЯ КАРПЕНКА «В ДОЛИНІ СЛІЗ» - Atamanchuk, Victoria (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті досліджуються жанрові особливості твору Єлисея Карпенка «В долині сліз» у співвідношенні з проблематикою п’єси. Зокрема, простежуються художні способи і засоби вираження та осмислення морально-етичних проблем трагедії; рівень напруженості драматичної дії та драматичного конфлікту, що обумовлює звертання драматурга до жанру трагедії. Дослідження спрямоване на вивчення взаємодії образів дійових осіб, що призводить до окреслення, формування та розгортання конфлікту твору, який реалізується в особистісній та соціальній площині. У статті з’ясовуються світоглядні позиції дійових осіб, які призводять до трагічного вирішення конфлікту.