ПРИЧИНИ УСАМІТНЕННЯ АВТОРА-ОПОВІДАЧА В «УОЛДЕНІ» Г.Д. ТОРО - Litvinova, Maryna; Ihoshev, Kyrylo (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У цьому дослідженні автори розглядають проблему усамітнення у творі Г.Д. Торо «Уолден, або Життя в лісі» у контексті трансцендентальної філософії. Описано та проаналізовано основні положення даного філософського напряму. Проаналізовано філософські та естетичні погляди Г. Торо. У статті зроблено короткий огляд робіт вчених-попередників з питань філософії трансценденталізму та творчої спадщини американського філософа. За допомогою цих теоретичних та практичних розробок окреслено та проаналізовано причини усамітнення автора-оповідача в книзі Г.Д. Торо «Уолден, або Життя в лісі» та те, як вони впливають на сенс та структуру твору. У результаті дослідження було визначено, що твір Г. Торо «Уолден» має новелістичну структуру, сюжетну єдність окремих новел забезпечує єдиний протагоніст, єдність місця та часу дії. Автор твору звертається до читачів з апологією соціальної рівності, простого життя, самодостатності, «повернення до природи» та необхідності духовного самовдосконалення.